minder ongezonde snacks 5 July 2014 Iedereen weet het en iedereen heeft het ongetwijfeld ook gezien: het WK voetbal! Als voetballiefhebber heb ik natuurlijk alle wedstrijden van het Nederlands elftal gezien. Maar ja, tijdens het voetbal is het ook verleidelijk om te gaan snacken. Ongezond, veelal. Het is natuurlijk veel gezonder om bijvoorbeeld snacks te eten van groente en fruit, maar er wordt weleens een uitzondering gemaakt. Er is een verschil tussen ongezonde en minder ongezonde snacks en ik ga ze je toelichten. Er zijn een aantal oliën die je het beste kunt gebruiken om te bakken of te frituren. Let wel; deze oliën bevatten nog steeds veel calorieën. Kokosolie: Kokosolie bestaat voor 92% uit verzadigd vet. Maar de samenstelling van kokosolie bevat een middellange keten die geen negatief invloed hebben op je cholesterolgehalte, in tegenstelling tot vetzuren met een lange keten. Je lichaam kan hierdoor het gemakkelijker verbranden en omzetten in energie. Kokosolie is tevens ook niet heel duur. Avocado-olie: Avocado olie is een olie geschikt is om te frituren of te bakken. Avocado-olie heeft een uitzonderlijk hoog rookpunt of verbrandingspunt en hierdoor blijft het stabiel en verandert de smaak en structuur niet tot een temperatuur van 270 graden Celsius. Avocado-olie is wel een redelijk dure olie. Overigens bevat avocado-olie minder verzadigd vet dan kokosolie. Rijstolie: Ook rijstolie is een olie die zeer geschikt is voor frituren. Rijst bevat vitaminen, proteïne, minerale E en gamma oryzanol. Dit is een antioxidant dat mogelijk helpt hartaanvallen te voorkomen en eveneens een cholesterolverlagende werking heeft. Ook bevat rijstolie minder verzadigd vet dan kokosolie. De geharde of geheelde geharde vetten en margarines die kun je het beste vermijden. Deze zijn zeer slecht voor de gezondheid. Ze bevatten meer verzadigd vet dan olie of vloeibaar frituurvet. Een aantal algemene regels waar nog opgelet moet worden tijdens het frituren is: • Frituur bij een temperatuur van 150 tot 175 °C. Als de temperatuur van de olie te laag is, nemen de producten veel olie op, waardoor ze erg vet worden. Ook bestaat de kans dat producten niet voldoende gaar worden. Boven 175 °C kan het product aan de buitenkant verbranden, terwijl de binnenkant nog niet gaar is. Verder kan bij een te hoge temperatuur acrylamide ontstaan, wat schadelijk is. • Zeef de olie of het vloeibare vet na gebruik. • Vul gebruikte olie of vloeibaar vet niet aan met nieuwe olie of niet-vloeibaar vet. • Vervang de frituurolie of het vet na zo’n vijf tot zeven keer gebruiken. • Vervang de olie in elk geval als er een sterke geur of smaak aan zit, het donker of stroperig wordt en gaat walmen of schuimen. Op die manier wordt het ontstaan van schadelijke stoffen (PAK’s, acrylamide) beperkt. Ik wens iedereen heel veel succes en veel plezier aankomende zaterdag tijdens de wedstrijd van het Nederlands elftal. Als je er toch voor kiest om te frituren, zorg dan dat je het op een goede manier doet. |