Breugem Products
portfolio: Bedrijf: Breugem Products Plaats: Bleiswijk Product: groene paprika Van veel afwisseling naar slim investeren in één gewas Helemaal precies weet ik het niet, maar mijn broer Henk en ik hebben hier een foto uit 1925 hangen van het bedrijf van onze grootvader. Wij komen uit een echt familiebedrijf; onze grootvader is indertijd begonnen met lage kassen met plat glas met tomaten, komkommer en sla. Hij kwam uit een gezin met meerdere zoons waarvan de vader boer was. Bij de boerderij kreeg hij, net als andere zoons, een stuk grond om mee aan de slag te gaan. De kavel bevond zich midden in de dorpskern van Bleiswijk; inmiddels zijn we met onze kassen daarbuiten gevestigd en werken we in totaal op 5,2 ha met moderne, hoge kassen. Toen ik de Middelbare Tuinbouwschool had afgerond op mijn achttiende, ben ik meteen gaan werken binnen het familiebedrijf. Waar er vroeger nog wel eens gekozen werd om elk jaar andere producten te telen, is het tegenwoordig gebruikelijk om een heel seizoen één gewas te telen. De investeringen zijn tegenwoordig te hoog om binnen een seizoen te wisselen van gewas. Ik ben er trots op om met mijn broer een modern, hoogtechnologisch bedrijf te runnen. Ik houd mij voornamelijk bezig met de teelt van de groene paprika’s. Wij telen de Roselo. Mijn broer Henk coördineert de bestellingen die binnenkomen en het werk in de schuur dat die bestellingen met zich meebrengen. In de winter werken we met een groep van 5 mensen en naarmate het drukker wordt met de oogst in het seizoen werken we met 15 mensen. Mijn vrouw geeft regelmatig een rondleiding hier in de kas om bezoekers alles uit te leggen over de teelt van de groene paprika. Samen met de vrouw van een aubergineteler organiseert ze ook interessante rondleidingen en picknicks. Er wordt dan ook geproefd en pakketjes voor thuis worden uitgedeeld. Zo kunnen consumenten een goed kijkje nemen in het bedrijf en leren over de teelt van paprika’s. Groene kracht De Roselo is een krachtig ras met een vrij grove, donkere vrucht die gemiddeld 180 gram of meer weegt. In Nederland is dit ras nog relatief nieuw, maar in Mexico wordt het al jaren geteeld. Een bijzonder kenmerk van Roselo is dat deze traag ‘doorkleurt’ waardoor het ras zo geschikt is voor groene paprika’s. Het opleiden van onze medewerkers is - doordat we groene paprika’s telen - soms best lastig want alle vruchten zijn groen in ook nog eens een groene plant. Het is daarom erg belangrijk dat je weet hoe je moet oogsten. Mijn paprika’s komen verder dan ik! Het oogstseizoen loopt van half maart tot begin november. In de schuur wordt gesorteerd op maat en gewicht. Dit gebeurt op basis van de dagelijkse bestellingen die we binnen krijgen. Bij elke bestelling kijken we of dat voor die dag haalbaar is en daarom is het ook een heel dynamisch vak met veel afwisseling. De ene keer is er een bestelling die uit de buurt komt, maar onze paprika’s vliegen de hele wereld over, bijvoorbeeld ook naar Nieuw-Zeeland. De reden dat er daar een markt voor onze groene paprika’s is, is omdat de seizoenen omgekeerd zijn ten opzichte van hier. Ik zeg wel eens gekscherend dat mijn paprika’s verder reizen dan ik. Onze groene paprika’s worden in Nederland veel gebruikt voor de stoplichtverpakkingen. Soms kijk ik er wel eens van op als ik zie hoe onze producten in het Nederlandse schap liggen. Het is belangrijk dat alles snel gaat zodat alles lekker vers blijft. Helaas komt het nog wel eens voor dat de dozen met paprika’s te lang ergens in een koelcel staan omdat bijvoorbeeld de vraag verandert. Dat is natuurlijk jammer voor de versheid. Maar het kan ook anders….onze paprika’s die naar Engeland gaan worden in de ochtend geoogst; in de middag wordt er haast gemaakt om op tijd op de boot te kunnen, en de volgende dag liggen ze al in de winkel. Groene paprika wordt veel in salades gebruikt en is iets pittiger van smaak dan een rode paprika. Om rauw te eten moet ik zeggen dat ik de voorkeur geef aan de rode paprika, maar wanneer de groene paprika in een warm gerecht wordt opgediend, bijvoorbeeld gevuld met rijst en gehakt, dan vind ik hem zeer smakelijk. Een verse paprika is stevig en glad. Certificeringen Breugem Products heeft GlobalGAP-, Grasp- en Tesco’s Nurture-certificering. |