Ondernemend Lansingerland Oostland

  

1 July 2013 - Nieuwe Democraten Lansingerland: Lansingerland heeft er een politieke partij bij

Lansingerland – Over minder dan een jaar zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Op 19 maart 2014 kunnen alle kiesgerechtigden hun stem uitbrengen voor een nieuwe gemeenteraad. Hoeveel partijen een gooi zullen doen naar één of meer zetels, is nog niet met zekerheid te zeggen. Wel heeft een nieuwe partij zich vorige week aangediend: Nieuwe Democraten Lansingerland.

Henny Strooij
 


De twee initiatiefnemers van de nieuwe partij, Jos Thewessen uit Bleiswijk en Hans Ouwens uit Bergschenhoek, hadden met een goed gevoel voor timing de gemeenteraadsvergadering van donderdag aangegrepen om zich voor te stellen.
Op de publieke en perstribune lagen persberichten waarin zij de oprichting van hun partij Nieuwe Democraten Lansingerland aankondigden.
Beiden zijn oud-cursisten van de cursus Lokale Politiek die onlangs werd afgesloten en waaraan enkele tientallen inwoners van Lansingerland deelnamen. Burgemeester Ewald van Vliet reikte een groot aantal van hen in de raadsvergadering van mei het certificaat uit. De Heraut berichtte daar eerder over.
Bij die gelegenheid liet een aantal cursisten al weten belangstelling te hebben voor het raadslidmaatschap. Thewessen en Ouwens hebben die belangstelling handen en voeten gegeven en er zelfs een nieuwe partij voor opgericht.

Behoefte
Waarom een nieuwe partij, als er nu al negen fracties deel uitmaken van de gemeenteraad? “Wij denken dat daar behoefte aan bestaat” vertelt Thewessen.
“De gemeente verkeert financieel in zwaar weer. Dat had de gemeenteraad kunnen zien aankomen, maar die heeft geen tijdige maatregelen genomen. Voor de burgers van Lansingerland blijft veel verborgen. De transparantie die nodig is om te kunnen beoordelen hoe het gemeentebestuur omgaat met de financiële middelen, ontbreekt. Zolang er wordt onderhandeld, bijvoorbeeld over de grondprijzen, kunnen wij daar begrip voor opbrengen. Maar als er eenmaal contracten zijn gesloten, kan het bestuur veel meer openheid van zaken geven”.
Lansingerland verdient een daadkrachtiger gemeentebestuur, vinden de oprichters van de Nieuwe Democraten. “Het zou bijvoorbeeld met projectontwikkelaars kunnen gaan onderhandelen om gesloten contracten open te breken. Zodat we met een schone lei opnieuw kunnen beginnen. Wij willen ook de burgerparticipatie op een hoger niveau brengen. Nu zijn er vijf burgerinitiatieven ingediend sinds het begin van dit jaar. Dat vinden wij heel weinig. Burgers moeten veel eerder bij plannen van de gemeente worden betrokken”.

Bekende gezichten
In het persbericht dat de initiatiefnemers bij de oprichting van de Nieuwe Democraten hebben verspreid, stellen zij dat ‘Enige zittende raadsleden hun belangstelling voor de nieuwe partij kenbaar hebben gemaakt en overwegen zich aan te sluiten’. Desgevraagd wil Thewessen niet zeggen om welke raadsleden het hier gaat.
Eddy Neeleman, enig lid van de fractie die zijn naam draagt, vertelt aan De Heraut dat hij zich bij de oprichters van de Nieuwe Democraten heeft aangesloten. “Als ik weer in de raad wil komen, heb ik meer kans als ik bij een grotere partij zit, dan wanneer ik dat op eigen kracht voor elkaar moet krijgen”, zegt het raadslid dat in het najaar van 2011 de fractie van Leefbaar 3B moest verlaten.
Oprichter Thewessen van de Nieuwe Democraten laat in het gesprek met De Heraut weten contact te willen zoeken met andere initiatiefnemers van nieuwe politieke partijen. Naar verluidt zijn er nog drie die één of meer van de 31 raadszetels in Lansingerland willen bemachtigen. De nieuwe partij is inmiddels ook online: www.ndlsl.nl

 

Lansingerland