Ondernemend Lansingerland Oostland

  

12 December 2012 - De ZoRo-bus rijdt!

“Het project heeft de finish bereikt. Buslijn 170 vervoert vanaf nu de reiziger snel en frequent over de grotendeels vrije busbaan van Zoetermeer naar Rodenrijs. Hier staat de metro klaar om door te reizen naar Rotterdam.
De driehoek Den Haag-Zoetermeer-Rotterdam is nu optimaal met elkaar verbonden. Hiermee is de laatste mijlpaal bereikt in de realisatie van hoogwaardig openbaar vervoer in de Rotterdamse en Haagse regio,” benadrukte Jeanette Baljeu na de officiële ingebruikname.

Netwerk
Leider van de projectorganisatie rond de komst van de ZoRo-buslijn Wim den Adel keek terug op de lange voorbereidingstijd. “We zijn er alles bij elkaar meer dan tien jaar mee bezig geweest; het is mijn ‘levenswerk’ geworden en bovendien mijn laatste klus voor ik afzwaai. We hebben nog nooit zo lang aan een project gewerkt, maar er is grote dank voor de blijvende inzet.” Want nadat er eerst plannen lagen voor een treinverbinding tussen Zoetermeer en Rodenrijs werden die omgezet in een busbaan.
Baljeu sprak vervolgens van het belang van goed openbaar vervoer in de Metropoolregio Rijnmond en Haaglanden: “Zeker als binnenkort de stadsregio’s worden afgeschaft. Met de aanleg van deze busbaan is het hele netwerk afgerond; een fantastisch project. Bovendien hebben we in de RET een betrouwbare partner gevonden. We kunnen ons nu gaan richten op de volgende klus: de Hoekse lijn en de verbinding A13/A16. We hopen dat de minister hiermee de volgende fase ingaat.”

Verbinding
De wethouder noemde de ingebruikname van de baan een geweldig moment. “De diverse kernen van Lansingerland worden nu sneller met elkaar verbonden.
Voor Zoetermeer betekent het tevens een snelle verbinding naar zowel Den Haag als Rotterdam. Directeur Peters vond het kick om te zien dat de ene na de andere volle bus aan kwam rijden bij station Rodenrijs. “We willen in een grootstedelijk gebied een integraal netwerk presenteren. Met de mogelijkheid snel en simpel over te stappen.” Regiobestuurder Smit van het Stadsgewest Haaglanden wist: “In een woon/werkgebied met een grote arbeidsmarkt is een goede verbinding essentieel. Daar hebben alle inwoners lol van. Maar daarbij heb je elkaar nodig en de realisatie van deze verbinding is hier een goed voorbeeld van.” Wethouder Hans Haring van Zoetermeer tenslotte rekende uit dat je enkele jaren geleden nog 50 minuten onderweg was om naar Rotterdam te komen. “En dat ritje doe je nu in een half uur. Nu de beslissing van Bleizo nog even afwachten wat betreft de verdere verbindingen (Provinciale Staten nemen daartoe vandaag een besluit, red).”

Servicezuil
De RET plaatst komende week de eerste Servicezuil in Rotterdam. Deze Servicezuil biedt reizigers reisinformatie en klantenservice en is daarom een aanvulling op de bestaande servicepunten. De zuil is door reizigers zelf te bedienen en geeft hen actuele reisinformatie voor, tijdens en na de reis. Naast informatie via het scherm is het ook mogelijk om via de Servicezuil een vraag te stellen aan medewerkers van de RET. Met de komst van deze zuil hoopt de Rotterdamse openbaar vervoerder reizigers nog beter wegwijs te maken in het OV. Daarnaast ziet de RET een verschuiving in informatiebehoefte van print naar digitaal. In totaal zal de RET in de komende weken 13 Servicezuilen plaatsen in het gehele vervoersgebied. Vanaf 9 december zal dit gebied uitgebreid worden. Daarom wordt binnenkort ook een servicezuil geplaatst op Metrostation Rodenrijs.

Wijzigingen buslijnen
Vanaf 9 december start de RET met een nieuwe dienstregeling. Belangrijkste wijziging is dat RET vanaf deze datum busconcessiehouder is in de regio Rotterdam. De veranderingen voor Lansingerland zijn de volgende. De opening van de vrije busbaan tussen station Rodenrijs en Zoetermeer. In Lansingerland zijn er haltes bij onder andere de Boterdorpseweg, Berkelseweg en Offenbachplantsoen. Nieuwe route buslijn 170: vanaf station Rodenrijs over de nieuwe busbaan naar Zoetermeer Lansinghage, station NS en Centrum West. Nieuwe route buslijn 173: vanaf station Rodenrijs over de nieuwe busbaan tot de Berkelseweg, daarna door Bergschenhoek centrum naar Bleiswijk.
Buslijn 174 rijdt voortaan vanuit Delft via Westpolder, Berkel-noord, Bergschenhoek naar NS-station Rotterdam Noord.
Buslijn 170 en buslijn 173 rijden met een hoge frequentie: in de spits iedere 10 minuten, overdag iedere 20 minuten en ’s avonds ieder halfuur. De lijnen sluiten goed aan op metro lijn E van en naar Rotterdam.
Tussen Bleiswijk en Zoetermeer rijdt buslijn 173, in de spits ieder halfuur en daarbuiten ieder uur.
Vanaf metrostation Rodenrijs rijdt tevens taxibuslijn 172 naar Bergschenhoek (gemeentehuis) en de polikliniek in Berkel.
Door dit nieuwe netwerk komen lijnen 171 (Westpolder – Noord), 270 (Zoetermeer - Westpolder), 273 (Bleiswijk-Westpolder) en 274 (Zoetermeer- Bleiswijk) te vervallen.
Alle informatie over de nieuwe dienstregeling staat op www.ret.nl .
 

 

Lansingerland